…i pachnące ziołami śniadanie na świeżym powietrzu
…i wege obiadek.
Pusia Wilczyńska, która okazała się chłopcem i teraz
nosi imię Jay, też raczyła się zieleniną z naszego
przydomowego ogródka. Była u nas na wczasach i
bardzo dobrze czuła się na zielonej diecie :)
Choć mam dosyć dużą działkę, warzywniak zrobiłam
w takiej formie.
Nie zajmuje wiele miejsca, a zbiory są imponujące.
Nie tylko Jay korzystał z wiktu, ale i naszej łaciatej
sąsiadce, też się czasem coś dostało.
Oby do wiosny..., choć przyznam się Wam, że mimo iż nie posiadam niestety piwnicy, w tym roku zrobiłam sobie mały kopiec, w którym jak wiewiórki swoje orzechy, ukryłam pyszną marchewkę, buraki i ziemniaki. Pasternak zostawiłam w ziemi , bo z powodzeniem w niej zimuje.
A tu pasternak wykopany w lutym tego roku i użyty
do przygotowania pysznej zupy z chipsami właśnie
z tego warzywa.
Składniki:
• 700 g pasternaka lub pietruszki
• 1 średnie jabłko
• 1 łyżeczka nasion kolendry
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 6 strączków kardamonu (wyłuskać same nasionka)
• 40 g masła
• 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub innego oleju
• 1 mała cebula
• 1-2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka suszonego imbiru
• 1,2 litra wegetariańskiego bulionu
• sól i świeżo mielony pieprz
Na czipsy
• 1 średni lub duży pasternak lub pietruszka
• 6 łyżek oleju
• sól
Sposób przygotowania:
Najpierw rozgrzej małą patelnię i upraż na niej kolendrę i
nasionka kardamonu. Po 2-3 min nasiona zaczną podskakiwać na patelni. Wsyp je do moździerza i pokrusz je. Następnie w garnku rozpuść masło, dodaj olej oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smaż przez ok 5 min. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go z cebulą przez kolejne 2 min, po czym dodaj rozkruszone (zmielone) przyprawy razem z kurkumą i imbirem.
Wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne kilka minut.
W międzyczasie obierz pasternak i pokrój na 2,5 cm cząstki. Dodaj do garnka z podsmażoną cebulką i przyprawami. Następnie zalej bulionem i dopraw solą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 1 godzinę.
W czasie gotowania się zupy zrób czipsy. Najpierw obierz pasternak i pokrój go na jak najcieńsze plasterki (najlepiej robi się to za pomocą obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża). Na patelni o średnicy ok 25 cm rozgrzej olej tak, aby był bardzo gorący. Następnie wsyp do niego plasterki pasternaka na ok 2-3 min, które w tym czasie nabiorą złotego koloru i skręcą się.
W ten sposób usmażone czipsy rozłóż na papierowym ręczniku aby nadmiar oleju mógł w niego wsiąknąć. Czipsy przełóż do miseczki i oprósz lekko solą. Gdy zupa jest gotowa, ściągnij ją z ognia i zmiksuj na purée.
Przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj obrane i starte na grubych oczkach tarki jabłko. Gotuj jeszcze przez 3-4 minuty. Zupę podaj udekorowaną czipsami.
Pyszna zupa z chipsami z pasternaku (lub pietruszki)
Przepis na tą zupę dostałam od mojej znajomej, gdy przez dłuższy czas przebywałam w UK.
Kiedy spotykałyśmy się zawsze nasze rozmowy zahaczały o ciekawe przepisy na potrawy z całego świata.
Nie wiem kto jest pierwotnym autorem tej zupy, dostałam przepis skopiowany z książki.
Zdjęcie wykonałyśmy wspólnie z moją przyjaciółką Jolą.
Zupa zniknęła bardzo szybko z talerzy, jej słodki smak i kremowa konsystencja bardzo naszym rodzinom podpasowały.
Dzieci były bardzo zadowolone z chipsów. W końcu nie pojawiają się one bezkarnie na ich talerzach na co dzień. :)
Składniki:
• 700 g pasternaka lub pietruszki
• 1 średnie jabłko
• 1 łyżeczka nasion kolendry
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 6 strączków kardamonu (wyłuskać same nasionka)
• 40 g masła
• 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub innego oleju
• 1 mała cebula
• 1-2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka suszonego imbiru
• 1,2 litra wegetariańskiego bulionu
• sól i świeżo mielony pieprz
Na czipsy
• 1 średni lub duży pasternak lub pietruszka
• 6 łyżek oleju
• sól
Sposób przygotowania:
Najpierw rozgrzej małą patelnię i upraż na niej kolendrę i
nasionka kardamonu. Po 2-3 min nasiona zaczną podskakiwać na patelni. Wsyp je do moździerza i pokrusz je. Następnie w garnku rozpuść masło, dodaj olej oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smaż przez ok 5 min. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go z cebulą przez kolejne 2 min, po czym dodaj rozkruszone (zmielone) przyprawy razem z kurkumą i imbirem.
Wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne kilka minut.
W międzyczasie obierz pasternak i pokrój na 2,5 cm cząstki. Dodaj do garnka z podsmażoną cebulką i przyprawami. Następnie zalej bulionem i dopraw solą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 1 godzinę.
W czasie gotowania się zupy zrób czipsy. Najpierw obierz pasternak i pokrój go na jak najcieńsze plasterki (najlepiej robi się to za pomocą obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża). Na patelni o średnicy ok 25 cm rozgrzej olej tak, aby był bardzo gorący. Następnie wsyp do niego plasterki pasternaka na ok 2-3 min, które w tym czasie nabiorą złotego koloru i skręcą się.
W ten sposób usmażone czipsy rozłóż na papierowym ręczniku aby nadmiar oleju mógł w niego wsiąknąć. Czipsy przełóż do miseczki i oprósz lekko solą. Gdy zupa jest gotowa, ściągnij ją z ognia i zmiksuj na purée.
Przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj obrane i starte na grubych oczkach tarki jabłko. Gotuj jeszcze przez 3-4 minuty. Zupę podaj udekorowaną czipsami.
Więcej przepisów na www.mantra.pl i blogu vegeabc.blogspot.com