czwartek, 6 grudnia 2012

JAK POPRAWIĆ SWOJĄ PAMIĘĆ NATURALNIE?



Czy zdarza Ci się zapominać o spotkaniach? Szukać kluczy? Pamiętać twarze, ale nie nazwiska?
Zaniki pamięci, takie jak te, są częste, zwłaszcza jeśli jesteś już po 40. Ale nie musi tak być. Według ajurwedy, możesz poprawić swoją pamięć w każdym wieku. Wypróbuj poniższe porady i zobacz jak działają na Ciebie.

Bądź aktywny
Co najmniej pięć dni w tygodniu, wybierz się na 30-minutowy spacer na świeżym powietrzu, czy też wykonaj 6 - 12 cykli powitania słońca lub innych ćwiczeń z hatha jogi. Dodaj przewroty takie jak świeca i pług, które zwiększają przepływ krwi w mózgu.

Naucz się prawidłowo oddychać
Techniki oddecowe takie jak np. medytacja z mantrą Gauranga powodują stymulowanie lewej i prawej półkuli mózgu i poprawiają pamięć.

Ćwicz swój umysł
Pamięć jest jak mięsień, jeśli jej nie używasz, możesz ją stracić. Ćwicz umysł zapamiętując nowy wiersz, lub werset , recytując go codziennie, aż będziesz znał go na pamięć. Następnie rozpocznij naukę nowego. :)

Nakarm swój mózg
Według ajurwedy, do żywności, która zwiększa pamięć należą słodkie ziemniaki, okra, szpinak, pomarańcze, marchew, mleko, ghee (klarowane masło), tapioka, orzechy i migdały. Ważne jest dostarcznie pożywienia, które zawiera witaminy z grupy B, np produktów strączkowych.

Oczyszczaj swoje ciało i umysł
Pięć dni na mono-diecie. Kitchari to ajurwedyjska zupa detoksykacyjna. Oczyszcza system z AMA (toksyczne pozostałości), które mogą osłabiać pamięć i prowadzić do innych chorób. Aby zrobić kitchari należy dwukrotnie przepłukać po 1 filiżance ryżu basmati i fasolki mung. Dodać ryż i fasolkę, oraz małą garść posiekanych liści kolendry do 6 filiżanek wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok 25 do 30 minut. Jedz kitchari doprawione świeżo posiekaną kolendrą i łyżeczką ghee trzy razy dziennie przez pięć dni, aby oczyścić ciało i umysł.

Używaj ziół poprawiających pamięć i pracę mózgu
Pisma ayurwedyjskie mają specjalną nazwę dla ziół poprawiających pamięć: medhya (przetłumaczone jako "to, co poprawia pamięć"). Niektóre z najlepszych ziół w tej kategorii obejmują Brahmi, jatamamsi, bhringaraj i, które można znaleźć w Internecie lub w sklepach indyjskich. Oto kilka sposobów na przyjmowanie ich:

Zrób sobie herbatę
Wymieszaj zioła w równych proporcjach, zaparzaj 1ł ziól w szklance wody, przez ok 10 minut. Odcedź i pij na pusty żołądek, dwa razy dziennie.

Olejowanie nosa
Według ajurwedy, nos to drzwi do mózgu, a zatem także do pamięci. Dlatego zapach konkretnego kwiatu może przypomnieć o dniu, w którym spacerowałeś po parku z ukochaną osobą, albo zapach potrawy przypomni Ci spędzony z przyjaciółmi wieczór.

Stymulowanie opuszki węchowej (centrum nerwowe w mózgu, które jest odpowiedzialne za węch): zakrop po 5 kropli brahmi ghee do każdego otworu nosowego przed snem, leżąc na plecach z głową skierowaną do sufitu. Następnie wdychaj delikatnie kilka razy, aby pomóc przenieść olej do zatok.

Dodaj do posiłków trochę tłuszczu i niektórych białek
Chociaż nadmierne spożycie tłuszczów jest uważane za szkodliwe, nie powinieneś eliminować ich z diety całkowicie, ponieważ kwasy tłuszczowe są niezbędne dla naszego mózgu. Synapsy w mózgu, które są zaangażowane w tworzenie i utrzymywanie wspomnień powstają właśnie z tłuszczów. Ponieważ organizm nie wytwarza tłuszczów, ważne jest dla nas, aby je pozyskiwać z zewnętrznych źródeł, takich jak nasze codzienne pożywienie. Ayurveda preferuje ghee (klarowane masło)spośród innych form olejów i tłuszczów. Stosowanie oleju migdałowego jest także dobre dla zdrowia psychicznego.

Białko jest również bardzo ważne dla mózgu, stymuluje neuroprzekaźniki, które są związane z pamięcią. Dlatego jedzenie naturalnych produktów spożywczych zawierających wysokiej jakości białka może poprawić werbalną i niewerbalną pamięć oraz wspomóc elastycznośc umysłu.

Lista wysokobiałkowych produktów spożywczych może zawierać soję, wszystkie odmiany roślin strączkowych, kiełki cieciorki i fasolki mung , mleko, jogurt, kapustę, kalafior, brokuły, buraki, marchew, seler, kukurydzę, ogórki i cykorię. Ponieważ Ayurveda popiera satwiczne jedzenie, zawsze lepiej jest, uzyskiwać białka tylko z pożywienia wegetariańskiego.

Unikaj żywności przetworzonej
Z punktu widzenia ajurwedy, najzdrowsza dieta składa się z pełnego jedzenia, spożywanego w jak najbardziej naturalnym i nieprzetworzonym stanie. Obieranie lub gotowanie jest jedynym wyjątkiem, gdyż pomaga zwiększyć trawienie i przyswajanie. Produkty żywnościowe, które zostały zamrożone, zakonserwowane, rafinowane (tak aby pozbawić jedzenie składników odżywczych), genetycznie zmodyfikowane, uprawiane z użyciem pestycydów lub nawozów lub przetwarzane z dodatkiem sztucznych barwników, aromatów, dodatków i konserwantów, nie są zalecane przez Ayurvedę. Takie jedzenie jest ubogie w inteligencję i energię życiową, i będzie osłabiać intelekt jak i koordynację między trzema aspektami sprawności umysłowej-pojmowaniem, zapamiętywaniem i pamiętaniem (przypominaniem sobie). Z powyższych powodów, najlepiej wybierać produkty spożywcze, które są wytwarzane na miejscu, sezonowe, organiczne, naturalne i satwiczne. W przypadku, gdy nie ma zbyt wielu warzyw sezonowych należy spożywać jak najświeższe produkty importowane.