Przyprawy zazwyczaj dodawane do napoju to: kardamon, cynamon, imbir, goździki, koper, pieprz długi lub czarny. Wszystkie one działają w synergii, wspomagając trawienie, rozgrzewając, oczyszczając z toksyn, regulując cukier we krwi, podnosząc nastrój, wspomagając odporność itd.
Mają też działanie przeciwrakowe, potwierdzone licznymi badaniami.
Poniżej trochę o poszczególnych przyprawach:
Ayurveda podkreśla działanie kardamonu na system nerwowy. Przyprawa ta podnosi nastrój (badania naukowe potwierdzają jej antydepresyjne działanie), redukuje ból, przywraca witalność i wpływa na spokojny, medytacyjny stan umysłu.
Kardamon jest uważany za jeden z najlepszych środków jeśli chodzi o wspomaganie trawienia, przy czym jest dobry dla każdego rodzaju ciała (tridosha, ale nie w nadmiarze dla pitty)
Tradycyjny chai jest przyrządzany na bazie herbaty (najlepiej użyć herbaty bez lub z bardzo małą ilością kofeiny, takiej jak bancha kukicha 0,01% lub jakieś inne) bogato doprawionej mlekiem i cukrem. I tu przychodzi nam właśnie z pomocą kardamon. Nie dość, że przeciwdziała toksycznemu działaniu kofeiny w herbacie (kawie), to pomaga także strawić skrobię i cukry, regulując poziom cukru we krwi.
Imbir i kardamon należą do kategorii przypraw (satwicznych) w sile dobroci, wierzy się, że wpływają one na długowieczność, zdrowie i duchową czystość. Przyprawy te redukują śluz, wzdęcia, łagodzą żołądek, równocześnie stymulując trawienie i eliminując toksyny (ama)
Długi pieprz - (pippali) też ma takie właściwości, a do tego redukuje ból i odnawia tkanki.
Cynamon ma podobne właściwości do kardamonu i imbiru, jest także bardzo dobrą przyprawą dla serca i krążenia.
Goździki mają działanie rozgrzewające, przeciwbólowe, obniżające cukier we krwi, wspomagają trawienie, działają przeciwzapalnie, przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu, redukują bóle stawów, relaksują i mają działanie uspokajające.
Nic tylko raczyć się masala herbatką!
Przepis:
• 1/2 ł herbaty roibos lub zielonej
• 2-6 strączków kardamonu
• 1-2 goździki
• Kawałek laski cynamonu
• Po szczypcie pieprzu długiego i czarnego
• 1/2 cm kawałek świeżego imbiru
• 2 szkl mleka lub dowolnego mleka roślinnego
• 2 ł paneli lub cukru trzcinowego
Mleko zagotować, w trakcie gdy jest na gazie przygotować przyprawy: świeży imbir drobno pociąć, aby wydobyć sok, strączki kardamonu otworzyć, żeby łatwiej wydobyć z nich aromat. Wszystkie przyprawy wrzucić do mleka wraz z cukrem, gotować przez jakiś czas,przecedzić i podawać.
PS. jeśli nie używamy mleka, można w zamian dać mleczko kokosowe.