1 szklanka mąki gryczanej, 1/2 szklanki sezamu, 1/4 szklanki siemienia lnianego, 2 Ł ghee lub oliwy, kilka łyżek wody ( w zależności od tego jakiej mąki używacie), 1 Ł dietetycznych płatków drożdżowych, 1 Ł skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki, sól himalajska do smaku, przyprawy.
Jeśli chodzi o przyprawy, możecie zdać się na swój gust i wyobraźnię.
Ja dziś dodałam do jednej porcji kminku i szczypty pieprzu cayenne, a do drugiej zmielonych orzechów nerkowca i jeszcze trochę dietetycznych płatków drożdżowych.
Wykonanie:
Sezam i siemię mielimy w młynku do kawy. Łączymy wszystkie składniki, tak aby ciasto miało konsystencję dosyć luźną.
Narzędziem do dekoracji ciast wyciskamy długie paluszki na wyłożoną papierem blachę .
Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st C.