poniedziałek, 13 sierpnia 2012

CZATNEJ Z POMIDORÓW I SPAGHETTI Z CUKINII

Tak jak obiecałam, wklejam Wam przepis na potrawy, które jedliście wczoraj na spotkaniu w Klubie Zdrowia.
















CZATNEJ POMIDOROWY

Składniki: 8 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki, 4 Ł wody, 2 Ł ghee (klarowane masło), 2 ł nasion czarnej gorczycy, świeże zielone chili ( w przepisie oryginalnym 2-3 szt), 5 goździków, 2 liście laurowe, 1  laseczka cynamonu (dł. ok 5 cm), 1 ł kminku indyjskiego, 2 ł mielonej kolendry, 1 Ł startego świeżego imbiru, 1 szczypta asafetidy (niekoniecznie), 1 ł soli, 4 Ł brązowego cukru,

Wykonanie: Pomidory sparzyć, pokroić i zmiksować na puree z 4 Ł wody. W garnku rozgrzać ghee i wrzucić nasionka gorczycy, kiedy przestana strzelać dodać pozostałe przyprawy włącznie z imbirem, smażyć przez około minutę mieszając. Teraz wlać pomidorowe puree, asafetidę i sól. Gotować na małym ogniu, bez pokrywki przez ok. pół godziny. Gdy sos zacznie gęstnieć, zwiększyć częstotliwość mieszania.


Gdy czatnej jest już wystarczająco odparowany, dodajemy cukier i zwiększamy ogień. Mieszamy sos jeszcze przez około 5 minut, aż do czasu, gdy będzie wyglądał jak gęsty sos pomidorowy. Wyjmujemy goździki, liście laurowe i cynamon.

Czatnej jeżeli dodamy 2-3 papryczki chili będzie dosyć ostry, w tej postaci dodajemy go do głównego dania, aby zaostrzyć apetyt i aby posiłek dobrze się trawił.

Bardzo dobrym pomysłem jest zrobienie ketchupu wg tego przepisu. Będzie to z korzyścią dla naszego zdrowia, ponieważ takie naturalne przetwory po pierwsze nie zawierają konserwantów ani octu, a po drugie jest to potrawa, która jest dobra dla każdego typu ciała (vata, pitta i kapha), czego nie można powiedzieć o tradycyjnym ketchupie. Oczywiście chili dodajemy wtedy znacznie mniej.

Wczoraj rano udało mi się zrobić małe zapasy na zimę i cieszę się, tym bardziej, że pomidorów użyłam pysznych, działkowych, które dostaliśmy od rodziców, z ich ekologicznego ogródka. :)


SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM POMIDOROWYM


Czatneju w wersji łagodniejszej,  możemy używać także do przyrządzenia bardzo smacznego sosu do spaghetti. Co ważne, nie zawiera on mąki i osoby na diecie bezglutenowej, czy chcące schudnąć mogą go z powodzeniem spożywać, tym bardziej, że dziś chciałabym zaprezentować Wam makaron do spaghetti w wersji warzywnej.
Cukinia doskonale się do tego nadaje. Sami zobaczcie!



















Ja posiadam takie urządzenie, ale wiem, że na rynku są też tańsze przyrządy takie jak obierak falisty, czy skrobaczka dekoracyjna.


Do naszego sosu dodałam tylko dodatkowo 1 mały ząbek czosnku i garść liści bazylii i bardzo szybki, lekki i zdrowy posiłek - GOTOWY!




Zachęcam Was do vege eksperymentów i dzielenia się swoimi odkryciami, a z Jolą zapraszamy Was już na wrześniowe Vege Gotowanie. Do zobaczenia!  :)

(DD)