piątek, 4 maja 2012

PRZEPISY Z MAJÓWKI


 Trójkątne kanapki ( proporcje na 4 kanapki)


     

                    - 6 kromek chleba (najlepiej miękkiego może być tostowy, jeśli inny - obcinamy
                      skórki)
                    - masło, ogórek zielony, czerwona papryka


1 warstwa-  Hummus ( pasta z cieciorki)
- szklanka ugotowanej cieciorki
- sok z połówki cytryny
- ząbek czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 2 łyżki Tahini (masło sezamowe) 

2 warstwa:
- 1 parówka sojowa
- rukola
- liść sałaty lodowej
- kiełki 
- awokado

Pierwszą kanapkę smarujemy hummusem, kładziemy ogórki, przykrywamy drugą kanapką.
Nakładamy rozdrobnione awokado, sałatę, rukolę, kiełki i parówki pokrojone na plasterki.
Znów przykrywamy kromką chleba, posmarowanego od spodu pastą z awokado.
Kroimy całość po skosie i każdy z trójkątów przebijamy wykałaczką i przystrajamy kwadracikiem czerwonej papryki.
Hummus:
Cieciorkę i resztę składników zmielić na drobną pastę w blenderze lub innym urządzeniu do rozdrabniania. Jeśli używamy cieciorkę z puszki można zachować wodę, by nadać paście odpowiednią konsystencję.


Ziemniaki "Hasselback" - tym razem w pierwszomajowej odsłonie:

- ziemniaki średniej wielkości , najlepiej te o podłużnym kształcie
- kilka ząbków czosnku
- olej lub masło 
- sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie 

Ziemniaki umyć dokładnie.  Za pomocą ostrego noża zaczynamy kroić ziemniaki w cienkie plastry lecz nie nie przecinamy ich do końca. Tak ,by ziemniak dalej był jedna bryłą a jego górny grzbiet był ponacinany. Układamy w  żaroodpornym naczyniu i każdy z osobna polewamy olejem ( lub masłem),  który zmieszaliśmy z czosnkiem i ulubionymi ziołami. Piec ok 45 min w temp 200 st. 
Około  5 min przed końcem pieczenia można posypać je startym żółtym serem.


Zupa krem z zielonego groszku

- ok 1-1,5 szkl zielonego gotowanego groszku, może być też mrożony lub z puszki.
- Łyżka masła
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku, szczypta curry
- pestki dyni
- zwykły sos sojowy lub Tamari
- pomidor 
- kilka łyżek śmietany  12% 

W garnku rozgrzewamy masło razem z kminkiem. Po chwili dodajemy zielony groszek i trochę wody lub bulionu vege. Całość gotować ok 15 min ,  zmiksować do konsystencji kremu, na samym końcu dodajemy śmietankę.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, gdy będą już odpowiednio zarumienione podlać je sosem sojowym i od razu przełożyć do innego naczynia. Na talerz groszkowego kremu nakładamy pokrojony w kostkę pomidor i  posypujemy uprażonymi pestkami dyni.


Zielona surówka z żurawiną 
-  1 główka lodowej sałaty
-  1 dojrzałe awokado
-  100 g. suszonej żurawiny
-  1 ogórek 
-  3 pomarańcze
-  1 cebula czerwona
-  sól i pieprz do smaku
-  łyżeczka miodu
Zaczynamy od przygotowania dressingu, który najlepiej zrobić ok. godziny wcześniej. Z pomarańczy wyciskamy sok , dodajemy do niego żurawinę, cebulkę pokrojoną w drobne piórka, sól, pieprz oraz miód.
Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, ogórek i awokado kroimy w kostkę. Dressing połączyć z warzywami bezpośrednio przed podaniem.


Szaszłyki 

- paczka kotletów sojowych
- przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, majeranek) 
- cukinia
- pieczarki
- cebula
- czerwona papryka
- olej
- czosnek
- przyprawa do grilla bez glutaminianu
- wegetariański rosołek  lub Vegeta natur, 
- patyczki do szaszłyków (najlepiej namoczone uprzednio w wodzie) 

Kotlety sojowe gotujemy w rosołku lub wodzie z dodatkiem Vegety oraz przypraw. 
Cukinię, paprykę i cebulę kroimy na dosyć  duże kawałki (takie, by  nie zsunęły się z patyczka podczas smażenia, ale też nie za duże by zdążyły się usmażyć). Kotlety odsączamy z zalewy, można je przed grillowanie usmażyć na patelni . Warzywa i kotlety nadziewamy na patyczki, podczas grillowania polewamy je olejem zmieszanym z czosnkiem i przyprawą do grilla.

Stefanka  
-  40 herbatników  (bez jajek - można kupić Maślane w Biedronce)
-  szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
-  litr mleka
-  1/2 kostki masła
-  kilka łyżek kakao lub kakao zmieszanego z kawą Inką
-  kilka kropel aromatu rumowego 
-  1/2 szklanki rodzynek


Do gorącego mleka dodajemy - energicznie mieszając, by nie powstały grudki - kaszę manną, cukier, kakao, rodzynki i aromat. Gotujemy na wolnym ogniu, tak długo, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z pieca. Po ok. 5 minutach dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Na blaszce układamy połowę herbatników, wykładamy na nią masę z kaszy manny, wyrównujemy i układamy na niej resztę ciastek. Górę polewamy polewą:

Polewa:
-  3 łyżki masła
-  4 łyżki cukru pudru
-  2 łyżki kakao 
-  łyżeczka mleka lub  wody 

Wszystkie składniki podgrzewamy w małym rondelku, po zagotowaniu wylewamy na górną warstwę herbatników i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
             
                    Zdrowe chipsy 
           
              

                   -  po 1/2 szklanki siemienia lnianego, sezamu i czarnego sezamu
                   -  ulubione przyprawy (na majówce użyłam czosnku w proszku w małych
                      ilościach, szczyptę pieprzu cayenne, ok 1 Łyżki płatków drożdżowych
                      nieaktywnych,soli himalajskiej i sosu Tamari do smaku)
         
                   Wszystkie składniki mieszamy, pół szklanki mieszaniny zagotowujemy z ok 2/3
                   szklanki wody. Żel, który powstanie po gotowaniu, dodajemy do pozostałych
                   nasion i ugniatamy kulę, którą wykładamy na blachę wyłożoną
                   papierem do pieczenia. Przykrywamy drugą warstwą papieru i wałkujemy.
                   Po zdjęciu papieru kroimy na kwadraciki i suszymy ( przy uchylonych
                   drzwiczkach) w piekarniku nagrzanym do temp ok 80 st.
                   Wyciągamy gdy są suche i chrupiące.

Smacznego i udanych kulinarnych eksperymentów :)