Trójkątne kanapki ( proporcje na 4 kanapki)
- 6 kromek chleba (najlepiej miękkiego może być tostowy, jeśli inny - obcinamy
skórki)
- masło, ogórek zielony, czerwona papryka
1 warstwa- Hummus ( pasta z cieciorki)- szklanka ugotowanej cieciorki- sok z połówki cytryny- ząbek czosnku- sól , pieprz do smaku- 2 łyżki Tahini (masło sezamowe)
Pierwszą kanapkę smarujemy hummusem, kładziemy ogórki, przykrywamy drugą kanapką.2 warstwa:- 1 parówka sojowa- rukola- liść sałaty lodowej- kiełki- awokado
Nakładamy rozdrobnione awokado, sałatę, rukolę, kiełki i parówki pokrojone na plasterki.
Znów przykrywamy kromką chleba, posmarowanego od spodu pastą z awokado.
Kroimy całość po skosie i każdy z trójkątów przebijamy wykałaczką i przystrajamy kwadracikiem czerwonej papryki.
Hummus:Cieciorkę i resztę składników zmielić na drobną pastę w blenderze lub innym urządzeniu do rozdrabniania. Jeśli używamy cieciorkę z puszki można zachować wodę, by nadać paście odpowiednią konsystencję.Ziemniaki "Hasselback" - tym razem w pierwszomajowej odsłonie:- ziemniaki średniej wielkości , najlepiej te o podłużnym kształcie- kilka ząbków czosnku- olej lub masło- sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskieZiemniaki umyć dokładnie. Za pomocą ostrego noża zaczynamy kroić ziemniaki w cienkie plastry lecz nie nie przecinamy ich do końca. Tak ,by ziemniak dalej był jedna bryłą a jego górny grzbiet był ponacinany. Układamy w żaroodpornym naczyniu i każdy z osobna polewamy olejem ( lub masłem), który zmieszaliśmy z czosnkiem i ulubionymi ziołami. Piec ok 45 min w temp 200 st.Około 5 min przed końcem pieczenia można posypać je startym żółtym serem.Zupa krem z zielonego groszku- ok 1-1,5 szkl zielonego gotowanego groszku, może być też mrożony lub z puszki.- Łyżka masła- 1/2 łyżeczki mielonego kminku, szczypta curry- pestki dyni- zwykły sos sojowy lub Tamari- pomidor- kilka łyżek śmietany 12%
W garnku rozgrzewamy masło razem z kminkiem. Po chwili dodajemy zielony groszek i trochę wody lub bulionu vege. Całość gotować ok 15 min , zmiksować do konsystencji kremu, na samym końcu dodajemy śmietankę.Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, gdy będą już odpowiednio zarumienione podlać je sosem sojowym i od razu przełożyć do innego naczynia. Na talerz groszkowego kremu nakładamy pokrojony w kostkę pomidor i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.Zielona surówka z żurawiną
- 1 główka lodowej sałaty- 1 dojrzałe awokado- 100 g. suszonej żurawiny- 1 ogórek- 3 pomarańcze- 1 cebula czerwona- sól i pieprz do smaku- łyżeczka mioduZaczynamy od przygotowania dressingu, który najlepiej zrobić ok. godziny wcześniej. Z pomarańczy wyciskamy sok , dodajemy do niego żurawinę, cebulkę pokrojoną w drobne piórka, sól, pieprz oraz miód.Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, ogórek i awokado kroimy w kostkę. Dressing połączyć z warzywami bezpośrednio przed podaniem.Szaszłyki
- paczka kotletów sojowych- przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, majeranek)- cukinia- pieczarki- cebula- czerwona papryka- olej- czosnek- przyprawa do grilla bez glutaminianu- wegetariański rosołek lub Vegeta natur,- patyczki do szaszłyków (najlepiej namoczone uprzednio w wodzie)Kotlety sojowe gotujemy w rosołku lub wodzie z dodatkiem Vegety oraz przypraw.Cukinię, paprykę i cebulę kroimy na dosyć duże kawałki (takie, by nie zsunęły się z patyczka podczas smażenia, ale też nie za duże by zdążyły się usmażyć). Kotlety odsączamy z zalewy, można je przed grillowanie usmażyć na patelni . Warzywa i kotlety nadziewamy na patyczki, podczas grillowania polewamy je olejem zmieszanym z czosnkiem i przyprawą do grilla.Stefanka
- 40 herbatników (bez jajek - można kupić Maślane w Biedronce)- szklanka kaszy manny- 3/4 szklanki cukru- litr mleka- 1/2 kostki masła- kilka łyżek kakao lub kakao zmieszanego z kawą Inką- kilka kropel aromatu rumowego- 1/2 szklanki rodzynekDo gorącego mleka dodajemy - energicznie mieszając, by nie powstały grudki - kaszę manną, cukier, kakao, rodzynki i aromat. Gotujemy na wolnym ogniu, tak długo, aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z pieca. Po ok. 5 minutach dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Na blaszce układamy połowę herbatników, wykładamy na nią masę z kaszy manny, wyrównujemy i układamy na niej resztę ciastek. Górę polewamy polewą:Polewa:- 3 łyżki masła- 4 łyżki cukru pudru- 2 łyżki kakao- łyżeczka mleka lub wodyWszystkie składniki podgrzewamy w małym rondelku, po zagotowaniu wylewamy na górną warstwę herbatników i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Zdrowe chipsy
- po 1/2 szklanki siemienia lnianego, sezamu i czarnego sezamu
- ulubione przyprawy (na majówce użyłam czosnku w proszku w małych
ilościach, szczyptę pieprzu cayenne, ok 1 Łyżki płatków drożdżowych
nieaktywnych,soli himalajskiej i sosu Tamari do smaku)
Wszystkie składniki mieszamy, pół szklanki mieszaniny zagotowujemy z ok 2/3
szklanki wody. Żel, który powstanie po gotowaniu, dodajemy do pozostałych
nasion i ugniatamy kulę, którą wykładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Przykrywamy drugą warstwą papieru i wałkujemy.
Po zdjęciu papieru kroimy na kwadraciki i suszymy ( przy uchylonych
drzwiczkach) w piekarniku nagrzanym do temp ok 80 st.
Wyciągamy gdy są suche i chrupiące.
Smacznego i udanych kulinarnych eksperymentów :)