wtorek, 15 maja 2012

Przepisy na lunch z ostatniego spotkania KLUBU ZDROWIA



SURÓWKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI





Składniki:

dowolne sałaty
szczypiorek
1 dojrzały pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
kilka suszonych, pokrojonych śliwek
3-4 Ł podprażonych nasion słonecznika (sezamu, dyni)
sól do smaku
olej lniany i sok z cytryny


Wykonanie:

Do tej surówki możecie użyć dowolnego miksu sałat, ja użyłam tego co akurat miałam w ogródku. Znalazły się więc w naszej misce: 
rukola, rzeżucha i sałata.

Sałaty i wszystkie pozostałe składniki mieszamy delikatnie w misce, skrapiamy sokiem z cytryny, olejem lnianym i dodajemy szczyptę soli himalajskiej.


CHLEBEK LNIANY

Składniki:

1,5 szklanki siemienia lnianego,
1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej,
sól do smaku (0,5-1 ł)
1 Ł syropu z agawy
1 Ł nieaktywnych płatków drożdżowych (niekoniecznie)
1/2 szklanki letniej wody

Wykonanie:

Dzień lub dwa dni wcześniej nastawiamy kaszę gryczaną do skiełkowania. W tym celu zamaczamy ją na kilka godzin w wodzie, następnie odcedzamy na sitko i zostawiamy na kolejne kilkanaście godzin do skiełkowania. Sitko ustawiamy na misce, przykrywamy gazą. Płuczemy kaszę przynajmniej 1-2 razy w ciągu tego czasu.

Możemy też ten chlebek wykonać bez dodatku kaszy z samego siemienia lnianego.

Siemię mielimy, kiełki kaszy miksujemy z ok 1/2 szklanki wody. Mieszamy wszystkie składniki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy na placek grubości pumpernikla. Zdejmujemy papier, kroimy ciasto na kwadraty wielkości kanapek.

Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do temperatury 150 stopni przez ok. 30 minut, lub w 180 stopniach przez ok 15 minut. Co do czasu pieczenia, to trzeba po prostu kontrolować chlebek, żeby się nie przypalił. Każdy piekarnik jest inny :)

MIÓD POKRZYWOWY

Świeżą majową pokrzywę (górne jej części), myjemy dokładnie i wyciskamy sok w sokowirówce. Można też zmielić liście w maszynce do wyciskania soku lub w maszynce do mięsa (wtedy z papki, która wyjdzie musimy odcisnąć sok przez złożoną gazę lub lnianą ściereczkę).
Do połowy szklanki soku dodajemy dwie i pół szklanki miodu podgrzanego w kąpieli wodnej.
Można też dodać 1 Ł zmielonych, suszonych liści orzecha włoskiego i 2 Ł suszonych liści pokrzywy.
Dokładnie wymieszać i przelać do słoików. Dzieci - 1 łyżeczka 2x dziennie dziennie, dorośli - 1 Ł 2x dziennie.



Ja robiłam i jadłam miód z dodatkiem świeżych, pokrojonych drobno liści pokrzywy i posiekanymi orzechami włoskimi. Niestety dokładny przepis zaginął w moich notatkach i nie pamiętam proporcji.
Było to pyszne smarowidło do chleba. Oczywiście taki miód może być przetrzymywany nieco krócej.

Więcej na temat leczniczych właściwości pokrzywy i inne przepisy można znaleźć w internecie np. na stronie lhttp://www.igya.pl/srodki-lecznicze/rosliny-lecznicze/299-pokrzywa.html

Ponieważ mamy maj, w ZIELONYM KOKTAILU wykorzystałam też pokrzywę i świeżą miętę lekarską (pieprzową), która rośnie w moim ogródku. Przepis na podstawowe smoothie znajdziecie tutaj: http://yogalifek.blogspot.com/2011/12/na-zielonego-drinka-czas-green-smoothie.html
Do zobaczenia w najbliższą sobotę!
D :)





Uwaga:
Większość  ludzi toleruje bardzo dobrze duże ilości pokrzywy, ale część osób ma na nią uczulenie.
Pokrzywy nie należy też stosować w przypadku choroby Cushinga i zespole policystycznych jajników.