czwartek, 8 grudnia 2011

IMBIR NA SEZON GRYPOWY I NIE TYLKO...

IMBIR- jest bardzo pomocny w sezonie grypowym, redukuje gorączkę, oczyszcza zatoki i przynosi ulgę w bólach głowy. Świeże korzenie są pomocne przy otyłości, astmie i w przypadku kaszlu.


A tu kilka przepisów:

* Grypa: 3 szkl wody, sok z połowy cytryny, kawałek laski cynamonu, kawałek tartego, świeżego imbiru, 3-4 goździki, 1/2 -1 ł kurkumy, szczypta pieprzu cayen, 1 i 1/2 Ł miodu (dodać dopiero po ostudzeniu herbaty)
Wszystkie składniki, za wyjątkiem miodu, gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut. Przecedzamy.Gdy herbata jest ciepła, ale już nie gorąca dodajemy miód i pijemy.

* Zmarszczki: kawałek startego świeżego imbiru zmieszać z miodem i przyjmować zaraz po przebudzeniu.

* Wymioty: zmieszać imbir z jogurtem i granatem i przyjmować.

* Zaparcia:  2 łyżeczki klarowanego masła ghee i imbiru wymieszać z gorącym mlekiem i pić na śniadanie,

* Słabe krążenie i marznące stopy: nacieramy stopy olejem sezamowym z dodatkiem sproszkowanego imbiru.