poniedziałek, 2 grudnia 2013

PARTY FOODS łódeczki z cykorii




Składniki
• liście cykorii
• 250 g twarożku
• winogrona
• pęczek pietruszki
• 150 g orzechów włoskich
• sól i pieprz do smaku

Odłożyć 3 Ł orzechów, resztę grubo posiekać.

Pietruszkę drobno pociąć, zostawiając kilka listków do dekoracji.

Twaróg rozetrzeć na gładką masę, można dodać trochę jogurtu lub śmietany jeśli jest zbyt suchy. Połączyć z orzechami, pietruszką i doprawić solą i pieprzem.

Cykorię umyć, ostrożnie porozdzielać na pojedyncze łódeczki, osuszyć i nadziewać twarożkiem.

Dekorować kawałkami orzechów, połówką winogrona i pietruszką.

* orzechy będą smaczniejsze jeśli wcześniej wymoczymy je w wodzie, stracą dzięki temu goryczkę.