sobota, 9 marca 2013
Przepis na sok "Wiosenny Detox" - bogactwo antyoxydantów
• 500 g marchwii
• 750 g jabłek (użyte były ligol)
• 300 g batata
• 75 g buraka
• kawałek świeżego imbiru
• 1/2 ł oleju lnianego (lub innego w/g uznania)
W tej ilości warzyw znajdziesz:
kalorie: 981
białko: 26% *(% DV - dziennej wartości dla diety 2000 kalorii)
węglowodany: 82 %
błonnik: 185 %
Witaminy:
A- 1726 %
C- 203 %
E- 28 %
K- 90 %
tiamina- 53 %
ryboflawina- 35 %
niacyna- 21 %
B6- 100 %
B9- 66 %
Minerały:
Wapń- 29 %
żelazo- 25 %
magnez- 52 %
fosfor- 43 %
potas- 155 %
miedź- 38 %
mangan- 113 %
Omega 3- 117 mg
Omega 6- 1140 mg
Fitosterole- 137 mg
PS: Musielibyśmy jednak zjeść pozostałą po wyciśnięciu pulpę, aby otrzymać wszystkie w/w składniki.
Pulpy można użyć do zrobienia smacznej pasty na kanapki lub do kotletów z tofu.