sobota, 9 marca 2013

Przepis na sok "Wiosenny Detox" - bogactwo antyoxydantów

Przepis na sok pt Wiosenny detoks

• 500 g marchwii
• 750 g jabłek (użyte były ligol)
• 300 g batata
• 75 g buraka
• kawałek świeżego imbiru
• 1/2 ł oleju lnianego (lub innego w/g uznania)

W tej ilości warzyw znajdziesz:
kalorie: 981
białko: 26%  *(% DV - dziennej wartości dla diety 2000 kalorii)
węglowodany: 82 %
błonnik: 185 %

Witaminy:
 A- 1726 %
 C- 203 %
 E- 28 %
 K- 90 %
 tiamina- 53 %
 ryboflawina- 35 %
 niacyna- 21 %
 B6- 100 %
 B9- 66 %

Minerały:
 Wapń- 29 %
 żelazo- 25 %
 magnez- 52 %
 fosfor- 43 %
 potas- 155 %
 miedź- 38 %
mangan- 113 %

Omega 3- 117 mg
Omega 6- 1140 mg
Fitosterole- 137 mg

PS: Musielibyśmy jednak zjeść pozostałą po wyciśnięciu pulpę, aby otrzymać wszystkie w/w składniki.
Pulpy można użyć do zrobienia smacznej pasty na kanapki lub do kotletów z tofu.