MIGDAŁOWO-LNIANY CHLEBEK ZASADOWY
Składniki:
100 g migdałów mielonych
50 g siemienia lnianego mielonego
1Ł syropu z agawy
6 szt suszonych pomidorów (lub wiórki pomidorowe)
1/2 małej, startej na grubych oczkach cukinii
1Łcytryny
3 Ł oliwy
troszkę wody
sól do smaku (ok 1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej)
ulubione przyprawy - ja użyłam zmielonych ziół prowansalskich i tymianku.
Wykonanie:
Zmiksować wszystkie składniki (oprócz migdałów i siemienia) na gładka pastę. Następnie do masy dodać dwa pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Przełożyć je na papier do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i wałkować na placek grubości pumpernikla. Zdjąć wierzchnią warstwę papieru, pokroić na kanapki i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Uważać, żeby chlebek za bardzo się nie wysuszył.
Kanapki podaliśmy z pastą tofu, wszystko przystrojone było szczypiorkiem, świeżymi pomidorami, rukolą i rzeżuchą. Tofu możecie też zrobić sami. Zachęcam do eksperymentów. :)
TOFU
Składniki:
1 szkl. suchych ziaren soi
sok z jednej cytryny (ok 3 Ł)
1/2 ł soli
Wykonanie:
Soję namoczyc na noc. Rano odcedzić wodę i przemyć soję. Zmiksować soję w blenderze razem z 3 szklankami wody i przecedzić przez lnianą lub bawełnianą ściereczkę.
Otrezymaną papkę zmiksować ponownie z 1 szklanką świżej wody. Znów przecedzić. Otrzymane mleko gotować przez 3 minuty i odstawić z ognia. Dodać sok cytrynowy i sól, a następnie mieszać przez chwilę. Odstawić na 15-20 minuti po tym czasie przecedzić przez durszlak. Odstawić w durszlaku na dwie godziny.
(Ja zazwyczaj wlewam twaróg na ściereczkę i przygniatam czymś ciężkim, na przykład garnkiem z wodą na ok 1/2 h.) Wtedy tofu wychodzi takie bardziej zwarte na kotlety. Do tofucznicy wystarczy jeśli tofu będzie odciekało na durszlaku.
TOFUCZNICA - "jajecznica" bez jaj :)
Skłądniki:
Kostka sera tofu
Ł ghee, masła lub oliwy
1/3 ł kurkumy
1/2 lub 1 mała cebula
słodka śmietanka 30 %
sól pieprz do smaku
Wykonanie:
Na tłuszczu podsmażyć cebulę, następnie dodać pokruszone tofu i przyprawy. Smażyć jeszcze przez ok 3-4 minuty. Dodać tyle śmietanki, aby otrzymać konsystencję "jajecznicy". Podawać udekorowane obranymi ze skórki i pociętymi na cząstki pomidorami i świeżym szczypiorkiem.
Tofucznicę możecie zrobić na różne sposoby, wykorzystując Wasze ulubione dodatki. Można ją spożywać na ciepło, a także schłodzoną do temperatury pokojowej, jako pastę do pieczywa, czy do nadziewania warzyw.
Dodatek soli Kala Namak http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=4295 (zapach jajeczny) nada Waszej paście typowo jajecznego zapachu.
Pozdrawiam i zapraszam na najbliższe zajęcia Klubu Zdrowia już w tą sobotę. :)