![Przepis na placki Alu=Paratha](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpFkGXSOoFjPuUCmvX8WaYtuQyRMRD9hh-O80VIoBOmshQ7Og2Dp_XSqmJOy8g5Sfzb_kRuhLhzy2K87p5-9QuH9iZYY95AzS1f1erKKCHFvdgKTTo0_aElRTkncbfflhq_Iw7Eyz0RlM/s1600/placek-alu-paratha.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhyxSHcvkrt9zdeQe6KlXmUYLh_SGZPmaTo_TcowDwWgBNSKjC3F4Q5wwHqUXoRsd3pQ65guQ6W7GQPFV2gENh6TmFFCkV4xxDI5V-UV-gxRwYkoGStbucpdfG_q0faf9ehy7KhIFc6gfg/s200/images.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6TSK1WhyphenhyphenbRl1eZ9wtxTn5Y5tGwLSQ9-faXEzGA4TPcjRxTKU_XhMkOUV7u2_i_dEPCX_NY-l77wKAcXvYbxNGXXCxN0S8OFIxvFkWz1rxs1UMPvGNVv91QkQXd0JveQYp8QevP95Q2ZY/s200/images-1.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaTEZyXgJ4bq4NIibxg9bNGf4_X_mipB1uWjWaxBwikq1_Ycv_r7hEChha2Xd63Fl5e9Cu0oXPMw_-3D2ALwVwKkAEAX4qFntTXEoLSusqb6m0kzE-qqU_GLdDvoFqHVFCmzYvdEIQNnk/s200/images-2.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgU8F39lGlX_fqtRH2jk0YtGMYjPqITPMtLkRVJE28bCY7ThMhhPKIwmn68AhbJ9mlWRcwnb_OGixlUNtQR8uAP-F9je1CNJ4CgCz-TnENFDhP7rG8U-r329NZiIfjGid8rnl9TJ28mJrE/s200/teaspoon-of-saltare-you-one-teaspoon-of-salt-away-from-high-blood-pressure-nnmyh0s6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKpbbeCxgKLV4OvLmDWde_mlSoKnJUf2W-kWwK8zF3r8yZuU-_58BjajGZu77Ewi4NF_6Wo78e2K-6M2DRj6yq8aW7xzaAgP03l_isp2EVewmFgXTF03zwE2cLeK0Os0QDQNv4dFZWVwE/s200/potatoes-410x290.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZmky80XOTgiQsSjePm0Na9nQ5NnoovXHRaUG5VyH_2ketQdjhp5OVIkcvU-npCYqgde4xL97MlrhpT03tS6-fBpHK3rJ1rD3ssUATFkVuXaow_bWWyhA590_8nvpr3EfHXn4GGgr3Usw/s200/Ghee-300x217.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_fXlRyhsYPHfJcOe7ZJE5sVGr9Al4UkWY4mne51N-9S9uVavfLnRulNh24cBVR9UW2IUTUm-rlPQmlXe9JVhRSTNgpIZtSlaBh12MCNc4DYEch4Ga5xr1qFcx7bY3SpEHKF1HdaishZc/s200/Unknown-4.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYzcbFJl32zXR41JUIy_ZJYAj_HPAZx6G66PPJSasQUHj3qQBhbBHHWZJ6LOZgzoT2IGqfKGbHOZzN9qCAWk_NTIyzMi7i-w4lMkhrYAEVt2wdI9Z-pRQv-V6NcuoN21JJa6Pg4wRhliY/s200/ginger-1024x682.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzHOAn1WvoCEws2FieZe_SEErrovZ0xGBFiKdFqxf0yAZdB1gNY1Oxd_qIy12F2gnSgeOcGZt81CpIAkD31oVQACD3DF9ESWKVUPIYl-0KLqj64JrZJTKedAwX1oE6yZ0umtqvYcKqUSA/s200/chile-cayenne-ground-1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDLohdc_m7twQHWDLoGYis88F-p8PVLOsN5TlGfUl1twXO2OTY6TOVl7Oee4lTnNkrb5wEgem7xZToqaIXpZW9Q0BH4mk2VDBrIFqQOEWPkMsvmd6kZI66yvkuhXsDTS8epGY_BLexJm4/s200/Turmeric_main_0127.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHWqA4vQe1Qe8RDeL0PI6VS301kTEE3WbJzNFDPnotHCp63V8Fr3_favWv2G0060f_4e7QkxNO1_Qvic-QgXqq1aePH5-FVro4N75EFHLqBnx0osJVWeXJankM8kMr2ivSWr46Lh456Wg/s200/images-3.jpeg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbmJoiHDR8cM-u3YgCJECSe9Mhn7U6DvjL01mAh09xko3_uGydm5wMrwFeaw-ZzoFvzU95oNBbJqsKk8_mqPvPRJV8vsZ3Uf6sE630F7WqfcT37nXTesrW_VumY6I01w2lcIHqlZ4QbRs/s200/Unknown-5.jpeg)
Składniki:
• 200 g mąki orkiszowej i 100 g białej mąki
• 4 Ł masła
• 125 ml ciepłej wody
• 1 ł soli
• 3 ziemniaki średniej wielkości
• 1 Ł klarowanego masła, plus trochę do smarowania placków i pieczenia
• 1/2 ł kuminu
• 1 ł startego imbiru
• 1/4 - 1/2 ł pieprzu cayenne
• 1/2 ł kurkumy
• 2 Ł posiekanej kolendry
• 1,5 Ł soku z cytryny
• 1 ł soli
Zmieszać oba rodzaje mąki i sól. Dodać miękkie masło, ciepłą wodę i zagniatać ciasto do momentu gdy będzie elastyczne.
Ziemniaki ugotować w łupinkach, opłukać zimną wodą, obrać i utłuc. Na patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić kminek i smażyć mieszając. Kilka sekund później dodać starty imbir, pieprz cayenne i kurkumę. Mieszając smażyć jeszcze chwilę.
Dodać utłuczone ziemniaki i smażyć je przez ok 5 minut, ciągle mieszając. Skropić sokiem z cytryny, posolić, dodać kolendrę i odstawić aby wystygły.
Z ciasta uformować 10 kulek i rozwałkować je na cienkie placki o średnicy ok 15 cm. Każdy placek smarować klarowanym masłem, nałożyć łyżkę nadzienia, zebrać brzegi ciasta razem i mocno zlepić. Oprószyć mąką i delikatnie rozwałkować na dosyć cienkie placki, uważając, aby nadzienie nie wypłynęło.
Rozgrzać patelnię, wysmarować ją klarowanym masłem i smażyć placki powoli, kilkakrotnie je przewracając, aż obie strony będą dobrze upieczone.