poniedziałek, 2 grudnia 2013

ALU PARATHA - placki z nadzieniem z ziemniaków

Przepis na placki Alu=Paratha



Składniki:
• 200 g mąki orkiszowej i 100 g białej mąki
• 4 Ł masła
• 125 ml ciepłej wody
• 1 ł soli
• 3 ziemniaki średniej wielkości
• 1 Ł klarowanego masła, plus trochę do smarowania placków i pieczenia
• 1/2 ł kuminu
• 1 ł startego imbiru
• 1/4 - 1/2 ł pieprzu cayenne
• 1/2 ł kurkumy
• 2 Ł posiekanej kolendry
• 1,5 Ł soku z cytryny
• 1 ł soli

Zmieszać oba rodzaje mąki i sól. Dodać miękkie masło, ciepłą wodę i zagniatać ciasto do momentu gdy będzie elastyczne.

Ziemniaki ugotować w łupinkach, opłukać zimną wodą, obrać i utłuc. Na patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić kminek i smażyć mieszając. Kilka sekund później dodać starty imbir, pieprz cayenne i kurkumę. Mieszając smażyć jeszcze chwilę.

Dodać utłuczone ziemniaki i smażyć je przez ok 5 minut, ciągle mieszając. Skropić sokiem z cytryny, posolić, dodać kolendrę i odstawić aby wystygły.

Z ciasta uformować 10 kulek i rozwałkować je na cienkie placki o średnicy ok 15 cm. Każdy placek smarować klarowanym masłem, nałożyć łyżkę nadzienia, zebrać brzegi ciasta razem i mocno zlepić. Oprószyć mąką i delikatnie rozwałkować na dosyć cienkie placki, uważając, aby nadzienie nie wypłynęło.

Rozgrzać patelnię, wysmarować ją klarowanym masłem i smażyć placki powoli, kilkakrotnie je przewracając, aż obie strony będą dobrze upieczone.